Uczniowie Gimnazjum naszej szkoły, pod opieką swoich nauczycieli wychowawców realizowali projekt „Lubella inspiruje i edukuje”. Celem programu była edukacja gimnazjalistów w zakresie roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz nauka prawidłowego komponowania posiłków.
Wszystkie klasy gimnazjalne wzięły także udział w konkursie „Uwielbiam gotować
z Lubellą”. Uczestnicy – na podstawie autorskiego przepisu – mieli przygotować danie z wykorzystaniem produktu zbożowego, zrobić zdjęcie potrawy oraz fotografię ilustrującą radość ze wspólnego gotowania.
Nasza szkoła nie posiada zaplecza kuchennego, ale to nie przeszkodziło uczniom sprostać postawionym zadaniom i – pomimo trudności – wzięliśmy udział w konkursie. Dzięki uprzejmości Pani Dyrektor – Zuzanny Koniecznej, klasy I i II przygotowały swoje autorskie dania w oddziale przedszkolnym, natomiast klasa III swoją potrawę przyrządziła w szkole. Każda z klas przygotowała danie według własnego przepisu.
Pierwszoklasiści przygotowali „Naleśniki zawijane z kaszą i mięsem mielonym”, klasa II
– „Parówki w cieście fransuskim ”, natomiast klasa III – „Kanapkę gofrową”. Do organizatorów ostatecznie napłynęło blisko 900 dań konkursowych. Jury wybrało
3 zwycięskie szkoły.
Niestety, nie udało nam się znaleźć w gronie zwycięzców. Nie uznajemy tego jako swojej porażki, a wręcz przeciwnie – uważamy się za zwycięzców, ponieważ – nie posiadając przy szkole profesjonalnej kuchni – stanęliśmy do konkursu, przygotowaliśmy całkiem nowe
i smaczne potrawy, a przy tym wspaniale się bawiliśmy. Wspólna praca jeszcze bardziej nas zintegrowała.
Mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym także będziemy mogli brać udział
w tym konkursie. Bogatsi o nowe doświadczenia, mamy większe szanse, aby sięgnąć po główną nagrodę. To właśnie jest nasz cel.
Magdalena Sigłowy